Actuació en emergències i primers auxilis

Jornada del dia Dia Europeu de l’Aturada Cardíaca per conscienciar a la ciutadania. Amb l’objectiu de com actuar davant la mort sobtada i de la oportunitat de formar-se en maniobres de Suport Vital.

Saber com hem d’actuar en cas d’emergència és molt important per evitar mals majors. Els primers auxilis són l’atenció més immediata que realitzem a una persona accidentada o malalta abans de ser atesa per professionals experts dels equips d’emergències.

Un correcte coneixement de les actuacions a dur a terme en ambdós casos ens permetran brindar una resposta ràpida. Per protegir les persones i minimitzar l’impacte de l’accident.

El Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratoria l’organitza l’European Resuscitacion Coucil (ERC). Se celebra el dia 16 d’octubre de 2016 sota el lema “Els nens salven vides”. Novament es duen a terme diverses actuacions per tal de conscienciar a la població sobre la necessitat d’actuar davant la mort sobtada. A Catalunya, el Consell Català de Ressucitació de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques (CCR) participa novament en aquesta jornada de conscienciació.

Activitats encaminades a difondre el Suport Vital (SV)

Donar a conèixer com s’ha d’actuar davant una aturada cardíaca. Per conscienciar així a la població general, amb actes, flash-mob, cursos, tallers i xerrades. A més en la importància de fer-ho de manera estandarditzada d’acord amb les recomanacions internacionals (“Guies 2015”).

Una de les accions principals és efectuar tallers adreçats als pares de les escoles de Catalunya que segueixen el programa de formació en SV. L’aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap malaltia anterior. Sobretot la majoria dels casos es donen a l’entorn familiar, laboral, esport, etc. Si la víctima no és atesa amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar una serie d’accions englobades en l’anomenada “Cadena de supervivència”. Com a resultat les possibilitats de supervivència de la víctima augmenten entre 2 i 3 vegades.

Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en una de cada cinc persones que pateixen una aturada fóra del hospital. Per a què la supervivència a l’aturada cardíaca sobtada augmenti caldria formar en tècniques de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) a tota la població possible. Es per això que una de les accions impulsades pel CCR des de fa vuit anys és el programa que inclou la formació en Suport Vital dins del curriculum escolar. S’implanta progressivament en el territori amb el reconeixement del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A través del qual mestres i professors, formats com instructors.

Formació Art. 19

Pots trobar tota la informació relacionada emb les formacions de l'Article 19 de la LLPRL fent click al següent botó:

Formació Oberta

x