Una millor gestió per a l’empresa

Qualsevol empresa té com a objectiu aconseguir un major rendiment i millorar els resultats. Al llarg dels últims anys han aparegut diverses metodologies basades en aconseguir aquests objectius. Ara bé, cal partir de la base que no totes elles són igual d’efectives. En aquesta ocasió, venim a parlar-vos del mètode 5S. Es tracta d’una dinàmica comprovada i analitzada estadísticament.

El mètode 5S va ser creat al Japó als anys seixanta a la ciutat de Toyota. El seu nom fa referència a les primeres lletres (en japonès) dels cinc principis d’aquesta teoria. Una pràctica sorgida un cop finalitzada la segona guerra mundial amb l’objectiu de millorar la qualitat i la producció de les empreses. Tot i que inicialment es va aplicar a la indústria automobilística, actualment és extrapolable a empreses de tot tipus.

Les cinc fases del mètode

Com ja hem comentat, diversos estudis estadístics han demostrat els beneficis d’aquest mètode. Entre ells, un creixement del 15%; un augment del 10% en la fidelitat de l’equip; una reducció d’accidents del 70% i un estalvi del 40% en costos de manteniment.  A continuació repassem les cinc fases del mètode:

  1. Classificació (seiri). Consisteix en eliminar les coses (objectes) que no necessitem per quedarnos tan sols amb el fonamental. És a dir, apartem tot aquell material que no és necessari per desenvolupar la nostra tasca. Entre altres coses, això ens ajudarà a trobar més fàcilment qualsevol objecte quan el necessitem.
  2. Ordre (seiton). Aquest pas es basa en establir un ordre respecte aquells instruments que hem mantingut després de la classificació. La forma d’ordenar-los entra dins de les preferències de cada persona. L’objectiu no és altre que disposar-los de tal manera que ens ajudin a agilitzar la feina.
  3. Neteja (seiso). Per treballar correctament necessitem fer-ho en un entorn net i segur. Millorar la neteja del nostre lloc de treball serà també una bona tasca de prevenció d’accidents laborals.
  4. Estandardització (seiketsu). Consisteix en establir normes i procediments amb l’objectiu de prevenir l’ordre i la brutícia.
  5. Disciplina (shitsuke). No ens hem de conformar. Per això aquest punt es basa en seguir millorant dia a dia. Cal revisar periòdicament els punts anteriors per mantenir-los i incrementar els seus beneficis.

 

Formació Art. 19

Pots trobar tota la informació relacionada emb les formacions de l'Article 19 de la LLPRL fent click al següent botó:

Formació Oberta

x