La necessitat d’un bon descans

Segons informa la Societat Espanyola del Somni (SES), l’insomni és el trastorn de la son més comú en la població global. Per tant, es tracta d’un problema que moltes persones pateixen o han patit al llarg de les seves vides. Podem definir aquesta patologia com la falta anormal de son o la dificultat a l’hora de conciliar-lo quan arriba el moment de dormir. Aquesta falta de son afecta negativament en el dia a dia de les persones que ho sofreixen provocant problemes tant en l’àmbit personal, familiar i laboral.

De fet, es calcula que passem un terç de la nostra vida dormint. De fet, les hores de son serveixen per regenerar l’energia del nostre organisme i recuperar-nos de l’esforç que realitzem durant el dia. A més a més, dormir correctament també contribueix a la millora del sistema immunològic, de la memòria i del nostre estat físic i mental. Per tant, estem parlant d’una necessitat vital la falta de la qual pot generar greus problemes.

Els efectes negatius de l’insomni

Abans de parlar de quines són les conseqüències de l’insomni, cal distingir-ne dos tipus. Per una banda, trobem l’insomni d’inici. Consisteix en la impossibilitat d’aconseguir adormir-nos en menys de 30 minuts un cop ens estirem al llit. Per altra, el de manteniment, que es centra en aquells despertars nocturs de llarga duració i prolongats en el temps aconseguint que el temps de somni sigui nul.

Entre les causes de l’insomni podem trobar-ne de mèdiques (malalties, problemes hormonals…) o malalties psiquiàtriques com l’ansietat o la depressió. Així mateix, també ens trobem amb factors externs que també poden provocar-lo: l’entorn on dormim, els horaris de treball, l’alimentació, viatges freqüents… Sigui quin sigui l’origen de la causa, les conseqüències solen ser sempre similars.

Els efectes principals de l’insomni es solen reflectir en un estat depressiu de la persona que el pateix. Els nivells d’ansietat i fatiga també solen ser més elevats i tenen una repercussió negativa en l’àmbit laboral. Un pitjor rendiment, falta d’atenció i resultats pobres en les tasques solen ser els principals efectes en aquest camp. Tot i això, les conseqüències van molt més enllà i poden acabar creant greus problemes amb possibles seqüeles. És per això que davant de qualsevol símptoma d’insomni, és necessari visitar a un especialista.

Formació Art. 19

Pots trobar tota la informació relacionada emb les formacions de l'Article 19 de la LLPRL fent click al següent botó:

Formació Oberta

x